Skip to main content

Na een projectperiode van velen weken hard werken, was het op donderdag 11 februari eindelijk zover: de Finaledag van de Bouwend Nederland Innovatieprijs georganiseerd in samenwerking met de Stichting Technasium! De leerlingen Britt, Luna, Jony en Teije waren na het inzenden van hun ideeën uitgekozen om deel te nemen aan de landelijke finale. De 5 beste teams uit 4 HAVO en de 6 beste teams uit 4 VWO gingen de strijd aan om het innovatiefste ontwerpvoorstel binnen de bouwwereld neer te zetten.

 

De opdracht was om vanuit wijkgericht onderzoek een technisch én sociaal ontwerpvoorstel maken om de woningen in een volledig bestaande woonwijk te verduurzamen. Het team presenteerde hun ideeën aan een driekoppige jury, bestaande uit Ria Sluiter (directeur bij Stichting Technasium), Marjet Rutten (aanjager vernieuwing bouw-, installatie- en vastgoedsector) en Tanja Nolten (programmamanager Energie Ontwerp Challenge bij Stichting SMARTcirculair). Dit deden zij met behulp van een zelfgemaakte video waarin de ideeën op een visuele manier werden toegelicht.

 

Uit de video bleek dat dit team een uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Willem Lodewijkstraat en zijn inwoners. Ook hebben zij scheikundedocent Guido Schenk geïnterviewd, wat hun tot het innovatieve idee bracht om een vulkanisch kleimineraal als isolatiemiddel te gebruiken, namelijk zeoliet. Een vrij speciaal mineraal die ook in vaatwassers wordt gebruikt om de vaat te drogen na de spoelbeurt. Het mineraal werkt namelijk op het vocht dat van de spoelbeurt afkomt. Uit nader onderzoek bleek dat zeoliet dus ook vocht uit de muren zou kunnen halen en dat vocht dan ook weer om zou kunnen zetten in warmte. Waardoor een uitstekend isolatiemiddel ontstaat uit een mineraal met een ‘tikje magie’. Naast ideeën voor het verduurzamen van de woningen uit de betreffende wijk, heeft het team ook elektrisch opwekkende speeltuinen en beweegplekken in de buurt van de wijk bedacht. Ook komen er energieopwekkende bomen in de wijk.

De jury was erg onder de indruk van de videopresentatie van het team. Daarnaast wist Luna Klaase vanuit haar slaapkamer scherpe antwoorden te formuleren op de vragen van de jury.

 

Om kwart voor vier neemt jurylid Marjet Rutten het woord voor de bekendmaking: ‘De winnaar van de bouwinovatieprijs voor schooljaar 2020-2021 is een school die heel mooi breed gekeken heeft, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan, naar persona’s hebben gekeken, die naar verschillende technische oplossingen hebben gekeken en daar een heel mooi verhaal van hebben gebreid. De winnaar is het Bonhoeffer Castricum!’

 

In een eerste reactie vertelt Luna blij verrast te zijn met het resultaat. Ook vertelt ze veel gehad te hebben aan de hulp van de expert van Borst Bouw BV, Ruud Veld, en haar docent scheikunde Guido Schenk. Ook Teije, Jony en Britt zijn ontzettend blij met het resultaat.  Vanaf nu mogen deze leerlingen zich winnaar noemen van de Bouwend Nederland Innovatieprijs 2020-2021!